Over Ons
Wij zijn ergotherapie praktijk zoetermeer, wij zijn gespecialiseerd in kinderen. Ons team bestaat uit twee jonge, enthoustiaten ergotherapeuten. Bij ons staat Uw kind centraal. Wij stellen onze behandelplannen namelijk met u, uw kind, eventuele docent en één van onze ergotherapeuten op. Wij behandelen in de praktijk, bij u thuis of op de school van uw kind.
Ergotherapie/kinderergotherapie
Ergotherapie algemeen:
Ergotherapie is een paramedische zorg verlening, net zoals fysiothrapie, logopedie en diëtetiek. Ergotherapeuten stellen mensen in staat om opnieuw hun dagelijkse activiteiten uit te voeren als dat niet meer lukt door lichamelijke of psyschische problemen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en/of aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk. Het werkterrein van de ergotherapeut is groot. Zo helpen ergotherapeuten kinderen die door een probleem in de oog/hand coördinatie moeite hebben met schrijven. Maar ook mensen met beginnende dementie worden door ergotherapeuten getraint om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven leven.
Kinderergotherapie:
De ontwikkeling van een kind verloopt net altijd vanzelf. Uw kind kan problemen hebben met doelgericht handelen op school, thuis, in hobby's of in zijn spel met vriendjes.
Kinderergotherapie richt zich op het verbeteren van activiteiten uit het dagelijksleven op school, thuis en in de leefomgeving. Het gaan om handelingen die de kinderen zelf willen leren of die opvoeders belangrijk vinden. De handelingen betreffen spel, zelfredzaamheid, bewegen en schoolse vaardigheden zoals schrijven, plannen, ruimtelijke oriëntatie.
De ergotherapeut kijkt waarom het kind vastloopt. Zij biedt vervolgens onderstuening bij het aanleren van handelingen en stimuleert de (senso)motorische voorwaarden die hiervoor nodig zijn. Ook sociaal-emotionele vaardigheden maken vaak deel uit het behandelplan. een doel kan zijn dat een kind meer plezier krijgt in activiteiten waardoor het beter contact krijgt met leeftijdsgenoten. of dat faalangst vermindert waardoor het kind "lekkerder in zijn vel" komt te zitten.
Enkele voorbeelden
Rik (7 jaar) heeft moeite met schrijven, aankleden en fietsen. Hij struikelt vaak. Hij kan in de klas niet op zijn stoel blijven zitten. Hij heeft vaak zijn trui verkeerd om aan en heeft moete met het dichtritsen van zijn jas.
Anne (2 jaar) wil niet op de glijbaan of de schommel. Ze durft niet op de zandbak en niet met blote voeten op het gras. Het liefst zit ze op een dekentje te spelen met haar blokken
Tim (5 jaar) kan niet mee komen op school. Hij heeft moeite lezen, schrijven en concentreren. De docent weet niet meer wat hij met hem moet doen om zijn achterstand bij te werken.